Cea de a treia luna a primaverii, numita popular si "Florar" este luna in care fermierii efectueaza lucrari de ingrijire a culturilor din solar si chiar in unele zone si la cele din camp.
Trebuie sa recunoastem ca in acest an, Mai este o luna aglomerata poate si din cauza faptului ca in acest anotimp am avut vreme capricioasa iar unele lucrari ce trebuiau efectuate inca din luna Aprilie, au fost amanate pentru urmatoarea luna.
In randurile care urmeaza vom exemplifica cele mai importante lucrari efectuate in legumicultura in luna Mai, lucrari care se fac si la culturile de la Ferma Marcoser.
Combaterea daunatorilor din culturi
Odata cu cresterea temperaturilor incep sa apara si daunatorii in culturile de legume. Daca ne referim la cultura de castraveti, in aceasta perioada isi fac simtita prezenta acarienii sau paianjenii asa cum sunt cunoscuti de catre legumicultori.
La cultura de tomate insa, odata ce temperaturile sunt mai mari de 9 grade C, apare molia tomatelor sau tuta absoluta, un daunator ce poate provoca pagube de 100% in culturi daca nu se iau masuri imediate.
De aceea, pentru a tine sub control acesti daunatori problema din culturile de legume, este necesar sa efectuam tratamente cu insecticide.
Un produs eficient este Bermectine, un insecto-acaricid, cu efect translaminar, ce asigura controlul daunatorilor pe o perioada lunga de timp. Doza este de 1L/ha.
Biocontrolul la cultura de ardei
Nici cultura de ardei nu este ocolita de insectele daunatoare. Putem aminti tripsul, paianjenii si musculitele albe, cei care produc pagube importante, fiind si vectori ai unor virusuri distrugatoare.
Trebuie sa mentionam aici o metoda eficienta de a mentine sub control acesti daunatori si ne referim la controlul biologic.
Controlul biologic utilizeaza organisme vii, cum ar fi pradatorii, care se hranesc cu prada vie, ei consumand un numar mare de daunatori pe parcursul intregii vieti.
Pentru a combate populatiile de daunatori din culturile de ardei utilizam pradatorii din gama Swirskiline care controleaza tripsul tanar si Oriline care se concentreaza pe populatiile de trips adolescente si adulte.
O alta masura de a tine sub control daunatorii impiedicandu-i sa patrunda in interiorul solarului este montarea plasei anti-insecte la aerisirea solariilor.
Aceasta este o metoda de lupta eficienta impotriva bolilor virale si prevenirea infectiei prin impiedicarea patrunderii in solar a vectorilor de transport (tripsul, musculita alba, afidele ).
Fertilizarea faziala
O lucrare importanta cu impact asupra productivitatii culturii de castraveti ce se face pe parcursul lunii mai este fertilizarea faziala.
Cultura de castraveti este consumatoare de substante nutritive asa ca hrana ce trebuie asigurata trebuie sa fie suficienta si la timpul potrivit, astfel incat plantele sa nu aiba de suferit din cauza carentelor.
In faza de legare si de marire a fructelor, elementul de baza trebuie sa fie Potasiul, iar tipul ingrasamantului NPK ce poate fi utilizat este Ultrasol Antistres 15:8:26.
Acesta confera o nutritie echilibrata plantelor si diminueaza conditiile de stres pentru a obtine plante mai puternice. Se aplica radicular, in doza de 1-2 g/planta /saptamana.
Planificarea culturilor pentru ciclul al doilea
Pentru fermierii care au plantat extratimpuriu, in luna Mai vor stabili culturile pentru ciclul al doilea. In cazul in care se aleg culturi cu o perioada de vegetatie mai lunga, cum ar fi tomatele, in a doua parte a lunii se incepe si semanatul astfel incat, in luna iunie, rasadurile sa fie gata de plantare.
Pentru cultura de pe ciclul al doilea sunt cateva aspecte de care trebuie sa se tina cont atunci cand se aleg semintele.
De exemplu, pentru semintele de tomate se vor lua in considerare aspecte ca:
-
toleranta la TSWV (Virusul petelor de bronz), foarte intalnit pe ciclul al doilea de cultura
-
legarea buna in perioade cu temperaturi ridicate
-
vigurozitatea plantei
-
cresterea nedeterminata
-
culoare intensa a fructelor si aspectul comercial deosebit
Hibrizii de tomate care intrunesc aceste caracteristici si se preteaza pentru cultivarea pe ciclul al doilea sunt: Ciciu F1, Yigido F1 si Vitara F1. Acesti hibrizi au fost testati si la Ferma Marcoser si au inregistrat rezultate foarte bune atat din punct de vedere calitativ dar si cantitativ.
Video - Vitara F1 - Tomate pentru ciclul 2 de cultura cu rezistenta intermediara la TSWV
Video - Yigido F1 - Tomate cu legare foarte buna la temperaturi inalte si rezistenta la TSWV
Acesta este rezumatul principalelor activitati din culturile de legume de pe parcursul lunii Mai.
Daca aveti nevoie de informatii suplimentare, nu ezitati sa ne contactati, inginerii nostrii horticoli va pot oferi toate sfaturile de care aveti nevoie.