Luna Iulie sau Cuptor asa cum mai este denumita popular este o luna in care predomina temperaturile ridicate, iar activitatile din domeniul horticol se concentreaza pe protejarea plantelor impotriva razelor solare, fertilizarea acestora pentru a asigura nutritia necesara dezvoltarii optime si aplicarea tratamentelor pentru combaterea bolilor si daunatorilor.

Protejarea plantelor impotriva temperaturilor ridicate

O atentie deosebita se acorda in aceasta perioada protejarii plantelor impotriva arsurilor solare care pot provoca pagube insemnate culturilor din spatii protejate dar si din camp.

Si ne referim aici la culturile de ardei gras rosu, ardei capia si cultura de pepeni verzi.

Pentru a diminua aceste pagube, aplicam prin stropire Agrowhite, o solutie pe baza de calciu si magneziu care are capacitatea de pastrare si crestere a stabilitatii cuticulei frunzelor si fructelor in conditii extreme de temperaturi foarte ridicate.

Doza utilizata este de 150 g/10 l apa.

Protejarea pepenilor in camp de arsurile solare
Protejarea ardeilor de arsurile solare


Tratamentele impotriva bolilor si daunatorilor

O alta lucrare importanta pe care o efectuam pe parcursul acestei luni este cea de ingrijire a rasadurilor pentru culturile de pe ciclul al doilea si plantarea acestora incepand cu a doua jumatate a lunii.

Inainte de plantare efectuam un tratament radicular  cu fungicidul Beltanol pentru a proteja plantutele impotriva caderii.

Tratamente impotriva bolilor la rasaduri

Printre beneficiile Beltanolului se numara modul de acțiune sistemic, ce confera o protectie de lunga durata, controlul infestarilor provocate de ciuperci care afecteaza radacinile si țesuturile conductoare si eficienta ridicata impotriva bacteriozelor.

In aceasta perioada plantele nu sunt ferite nici de aparitia daunatorilor, conditiile climatice favorizand aparitia omizilor in culturile horticole.  

Culturile afectate de omida fructelor sunt ardeii, vinetele si tomatele, iar pentru a stopa atacul aplicam un tratament cu Belthirul, insecticid natural, nepoluant, fara timp de pauza pana la recoltare.

Atac de omida la tomate

La culturile din camp si anume vita de vie, temperaturile ridicate si umiditatea scazuta la nivelul plantei favorizeaza aparitia fainarii, ce este produsa de ciuperca Uncinula necator.

Pentru lupta impotriva acestei boli este recomandata aplicarea unui tratament cu Heliosulf, un fungicid organic pe baza de sulf care inhiba dezvoltarea fungilor.

Fainarea in cultura de vita de vie

Stimularea inradacinarii la plantare

In cea de a saptea luna a anului plantam in solar  rasadurile pentru ciclul al doilea, iar o atentie deosebita in aceasta faza o acordam dezvoltarii radacinilor. 

Asadar, pentru dezvoltarea masei radiculare, aplicam prin instalatia de irigare MineralGold 10:30:10, un ingrasamant de tip NPK, sub forma de gel, cu un continut ridicat de fosfor.

Cu cat masa radiculara a plantei este mai voluminoasa si prezinta o suprafata mai mare cu radacini, fine, absorbante, cu atat planta poate asimila apa si o cantitate mai mare de nutrienti din sol.

Stimularea inradacinarii dupa transplantare

Acesta este rezumatul principalelor activitati din culturile de legume de pe parcursul lunii Iulie.

Daca aveti nevoie de informatii suplimentare, nu ezitati sa ne contactati, inginerii nostri horticoli va pot oferi toate sfaturile de care aveti nevoie.

Intra in comunitatea cultivatorilor de legume din Romania!



Distribuie acest articol!

Articole similare

Ce tip de folie sa alegem pentru solarul nostru

Ce tip de folie sa alegem pentru solarul nostru

Cu totii ne dorim ca folia pe care o alegem pentru solarul nostru sa aiba o durata de viata cat mai mare. Dar durata de viata a foliei nu este singura caracteristica a unei folii profesionale de care trebuie sa tinem seama atunci cand alegem folia pentru solar.

NOU! Adjuvantul Heliosol si fungicidul Heliosulf pentru agricultura biologica

NOU! Adjuvantul Heliosol si fungicidul Heliosulf pentru agricultura biologica

Nou in portofoliu Marcoser! Adjuvatul Heliosol si fungicidul Heliosulf care satisfac nevoile clientilor ce cultiva in sistem ecologic si nu numai. Completam portofoliul cu 2 produse noi, biologice, devenind totodata unic importator in Romania al produselor Action Pin.

Retrospectiva evenimentelor anului 2022

Retrospectiva evenimentelor anului 2022

Retrospectiva acestui an insumeaza multe evenimente, dar si o lista lunga a realizarilor si a lucrurilor noi invatate si descoperite. Multe din ideile nascute din pasiune pentru legumicultura, au prins contur si au devenit realitate.

Syngenta si Marcoser aduc o inovatie in protectia plantelor: Fungicidul revolutionar Orondis Ultra

Syngenta si Marcoser aduc o inovatie in protectia plantelor: Fungicidul revolutionar Orondis Ultra

La ferma Marcoser a avut loc un eveniment deosebit in domeniul legumiculturii, dedicat lansarii noului fungicid, Orondis Ultra.

Marcoser la Indagra 2024: Inovatii si solutii pentru fermierii romani

Marcoser la Indagra 2024: Inovatii si solutii pentru fermierii romani

Descopera inovatiile prezentate de Marcoser la Indagra 2024: solutii avansate pentru fermieri, seminte de calitate, folii profesionale si consultanta profesionala.

Hibrizi noi de tomate de la Syngenta in portofoliul Marcoser

Hibrizi noi de tomate de la Syngenta in portofoliul Marcoser

In portofoliul nostru de seminte profesionale am adaugat trei hibrizi noi de tomate de la Syngenta: Kaponet F1, Ciciu F1 si Beldine F1.