In general, fermierii care se ocupa de cultivarea legumelor in spatiu protejat sau camp deschis intampina dificultati in alegerea produselor de fertilizare potrivite nevoilor plantelor si fazei de dezvoltare in care aceastea se afla.

Prin urmare, Dr. Ing. Marius Petrache, director general la Marcoser raspunde la 10 intrebari despre rolul fertilizarii adecvate la culturile de legume, despre cei mai importanti nutrienti de care planta are nevoie, principalele simptome ale carentelor de nutritie dar si despre importanta aplicarii dozelor corecte.

Cultura de castraveti

10 Intrebari despre aplicarea ingrasamintelor la culturile de legume

Stim ca pe toata perioada de dezvoltare trebuie sa fim atenti la plante, sa observam daca le lipseste ceva din programul de nutritie astfel incat devoltarea acestora sa nu fie afectata, de aceea, puteti sa ne spuneti...

  • Care sunt cei mai importanti nutrienti de care planta are nevoie?

Principalele elemente nutritive de care are nevoie o planta sunt macroelementele: Azot, Fosfor, Potasiu; urmate de mezoelemente precum: Calciu, Magneziu si Sulf si de microelemente: Fier, Zinc, Cupru, etc.

La legume insa, este interesanta ordinea in care ele sunt importante deoarece daca in agricultura cel mai important macroelement este Azotul, in legumicultura pe primul loc este de departe Potasiul, urmat de un mezoelement care este prezent in planta de tomate in acelasi procent ca Azotul si anume Calciul.

La fel de interesant este la legume si importanta elementelor nutritive pe parcursul dezvoltarii plantelor, in fiecare fenofaza practic gasim un alt element nutritiv pe primul loc ca importanta.

  • Care sunt consecintele  asupra  culturii  daca nu se  asigura necesarul de elemente nutritive?

 Pe scurt, consecintele se observa prin diminuarea intr-o proportie mai mica sau mai mare a productiei realizate de fermier.

Acum daca stim care sunt cele mai importante elemente de care planta are nevoie, care sunt efectele carentei acestor elemente, trebuie sa stim...

  • Cum pot identifica fermierii lipsa elementelor nutritive din plante?

Fermierii pot identifica lipsa elementelor nutritive prin cunoasterea manifestarilor specifice fiecarei culturi in parte. Ex: lipsa de Potasiu la cultura de castraveti se manifesta prin aparitia fructelor in forma de para /bec; sau lipsa Calciului la cultura de tomate determina aparitia putregaiului apical la fructele afectate.

Lipsa de potasiu la castraveti (fructe in forma de bec)

  • Pentru a rezolva aceste probleme fermierii se pot descurca singuri sau au nevoie de ajutorul unui specialist?

Pentru a avea o cultura de legume buna, este vitala cooperarea cu un specialist in legumicultura, dupa parerea mea. Sa identifici o problema este relativ usor cu un minimum de experienta dar sa intelegi care este cauza ce a condus la aparitia ei este cu totul altceva.

Obtine Culturi de Calitate

Invata cum sa faci asta, din ghidul de nutritie si protectie realizat de Marcoser

Afla toate informatiile necesare despre problemele ce pot aparea la culturile horticole, solutiile, precum si produsele utilizate pentru a avea culturi de calitate.



De obicei, avem fermieri care ajung la noi cu urmatoarea situatie: Au identificat carenta de Potasiu la castraveti sau la tomate  dar spun ca au aplicat Potasiu in fiecare saptamana. Ce e de facut ?

Analiza specialistului in cultura de legume
Cu siguranta subiectul despre fertilizarea culturilor nu este unul usor, de aceea avem si urmatoarea intrebare...

  • Cat de important este sa se aplice doza corecta de ingrasaminte si care sunt consecintele daca acest lucru nu se intampla?

Dozarea corecta este extrem de importanta si nu se poate face decat daca monitorizam in permanenta anumiti parametri cum ar fi pH-ul si EC– ul. De obicei ne confruntam cu cele doua extreme: s-a aplicat prea mult sau prea putin ingrasamant.

Daca se aplica prea mult putem avea:

  • O crestere nejustificata a cheltuielilor cu fertilizantii
  • Dezechilibre in dezvoltarea plantelor Ex: prea mult Azot la tomate in faza de inflorire poate conduce la trecerea plantei intr-o stare de dezvoltare vegetativa si la pierderea florilor.
  • Reactii de fitotoxicitate care de asemenea conduc la pierderea unei parti din productie.

Daca se aplica prea putin putem avea:

  • Carentele fiziologice cu consecinte economice foarte grave Ex: carenta de Calciu la cultura de ardei sau tomate care prin aparitia putregaiului apical in fruct duce la pierderi de productie deosebit de importante.
  • Pur si simplu nu se ating performatele de productivitate scontate, mai ales daca vorbim de legumicultura in spatiu protejat.
Fertilizarea rasadurilor

Cunoscand importanta dozarii corecte a ingrasamintelor, o alta informatie ar fi folositoare, si anume, cea legata de combinarea produselor.

  • Care sunt cele mai utilizate combinatii de produse pe care le recomandati de obicei fermierilor?

Marcoser recomanda cel mai frecvent combinatiile ce rezolva problemele cele mai intalnite intr-o cultura de legume:

  1. salinitate ridicata – unde folosim Sal-Wax – primul produs folosit pentru neutralizarea sarurilor din sol, impreuna cu Calciamec sau Alcaplant si Sprintene
  2. inflorire deficitara – unde folosim Floramec -un inductor nehormonal de inflorire revolutionar datorita prezentei moleculei AMEC, impreuna cu Sprintene
  3. dezvoltare fructe in conditii de stres abiotic – unde folosim o combinatie de Borocal , Agropotasion si Green–UP.
  •  Care este cel mai bun produs din  gama de agronutrienti ?

Nu cred ca exista un asemenea produs, in functie de situatia din ferma, specialistii Marcoser recomanda solutia care se aplica. Am putea face insa daca doriti un top in care am avea Sprintene , Sal-Wax Ca si Agroxilato – K pe primele pozitii deoarece aceste produse sunt aplicate pe toata durata ciclului de cultura.

Rasaduri fertilizate corect

In fiecare an fermierii se confrunta cam cu aceleasi probleme, dar, companiile inoveaza constant gama de produse pentru a oferi solutiile cele mai bune...

  • Care sunt noutatile din portofoliul de Agronutrienti Marcoser ?

In fiecare an venim in sprijinul legumicultorilor cu produse sau chiar game de produse noi.

Ultima noutate a introducerea in portofoliul nostru a Agronutrientilor care au si certificare Eco.  Acest lucru s-a intamplat la cererea fermierilor, cumva in trend cu cerintele pietei iar rezultatele obtinute au fost foarte bune.

  • De ce are Marcoser atat de multa incredere in Agronutrienti ?

As putea aduce foarte multe argumente aici: cercetarea pe care o face Codiagro ; schimburile de experienta pe care le organizam impreuna; molecula AMEC – brevetata de ei care face ca planta sa functioneze mai bine.

Cred, insa, ca cel mai important lucru atunci cand folosim agronutrientii in programele noastre de fertilizare, este faptul ca avem o experienta foarte mare in utilizarea lor - inca din 2008 - si ca in tot acest timp aceste produse au produs efectele pe care le-am asteptat si nu ne-au dezamagit niciodata.

Cultura de tomate fertilizata corect

Nu putem incheia seria de intrebari despre fertilizarea culturilor de legume fara sa punctam si cateva sfaturi...

  • ...pentru a avea o cultura de legume buna?

Cred ca este foarte important ca fermierii sa inteleaga cat de important este specialistul in afacerea sa si sa apeleze cu incredere la el. Stiu ca acest lucru este destul de dificil si presupune un efort de selectie din partea fermierului, insa, doar lucrand impreuna cu un specialist care sa ne  ofere raspunsuri argumentate la intrebarile ce apar pe durata ciclului de cultura‚ “Cunoastem succesul in legumicultura!”

Daca aveti nevoie de alte inforrmatii privind fertilizarea culturilor de legume in functie de faza de dezvoltare, nu ezitati sa ne contactati iar inginerii nostri horticoli va pot oferi toate informatiile de care aveti nevoie.

Intra in comunitatea cultivatorilor de legume din Romania!

--
Informatiile oferite sunt recomandari generale, elaborate cu grija, pentru a contribui la dezvoltarea in conditii optime a culturilor. Cu toate acestea, circumstantele locale, conditiile de mediu, gradul de infectie, aplicarile necorespunzatoare ale produselor, greselile tehnologice, pot produce modificari asupra rezultatelor obtinute. Din aceste motive, Marcoser nu isi poate asuma raspunderea pentru eventualele efecte negative din cultura.



Distribuie acest articol!

Articole similare

Ce tip de folie sa alegem pentru solarul nostru

Ce tip de folie sa alegem pentru solarul nostru

Cu totii ne dorim ca folia pe care o alegem pentru solarul nostru sa aiba o durata de viata cat mai mare. Dar durata de viata a foliei nu este singura caracteristica a unei folii profesionale de care trebuie sa tinem seama atunci cand alegem folia pentru solar.

Vizita studentilor de la Facultatea de Horticultura

Vizita studentilor de la Facultatea de Horticultura

Si in acest an am primit vizita studentilor din anul III de la Facultatea de Horticultura din cadrul USAMVB.

Beltanol -  fungicid- bactericid pentru combaterea bolilor vasculare

Beltanol - fungicid- bactericid pentru combaterea bolilor vasculare

Beltanol este un fungicid- bactericid pentru combaterea bolilor vasculate la plante, produse de ciuperci sau bacterii care afecteaza radacinile

Lucrarile lunii decembrie in legumicultura

Lucrarile lunii decembrie in legumicultura

Ne apropiem cu pasi repezi catre luna decembrie, ultima luna a anului 2020, un an foarte diferit si cu multe provocari atat in viata sociala cat si in domeniul legumicol. Insa, si in acest context mai dificil, fermierii si-au continuat activitatile, aratand rolul important pe care il are sectorul agricol pentru tara noastra si pentru locuitorii ei.

Masina de semanat semiautomata pentru seminte de legume si flori

Masina de semanat semiautomata pentru seminte de legume si flori

Masina de semanat in tavite alveolare este semiautomata si poate fi folosita pentru semanarea semintelor de legume si flori, atat drajate cat si nedrajate.

Ingrasaminte noi din gama Codiagro

Ingrasaminte noi din gama Codiagro

Gama de ingrasaminte Codiagro s-a diversificat cu produse si ambalaje noi.