In ultimul timp, cultura de salata verde castiga tot mai mult teren in Romania. Din pacate, din cauza temperaturilor extreme dar si din lipsa unei tehnologii moderne si avansate de cultura a salatei, se inregistreaza pierderi masive, ajungandu-se pana la compromiterea totala a culturii.

Cultura de salata in solar                

Pentru cultivarea cu succes a salatei, ne-am propus ca prin acest articol sa va aducem la cunostinta principalii factori de care trebuie sa tineti cont, precum si noi tehnologii, produse omologate si varietati ce se pot utiliza.

Principalii factori pentru o dezvoltare optima a culturii de salata

  • Temperatura

Temperatura optima de germinare a salatei este de 18°C, inclusiv la nivelul substratului.

Una dintre cele mai mari greseli efectuate la semanarea salatei in sezonul cald, de vara-toamna (august-septembrie) este neasigurarea conditiilor necesare germinarii si rasaririi optime. In aceasta perioada de vara-toamna, temperaturile medii zilnice si uneori chiar si nocturne pot fi peste 20°C.

La semanarea salatei in perioadele de vara si inceput de toamna este imperios necesara asigurarea conditiilor de germinare si ne referim in primul rand la temperatura si lumina: temperatura trebuie sa fie de 18°C si intuneric complet timp de 2 zile, iar umiditatea relativa a mediului trebuie sa fie de 100%.

ATENTIE! Temperaturile mai mari de 20°C in perioada de germinare si rasarire pot duce la scaderea considerabila a procentului de rasarire sau la prelungirea exagerata a perioadei de rasarire (chiar si dupa saptamani de la semanare), iar la unele varietati exista posibilitatea sa nu rasara deloc, desi samanta este in regula (cu laditele semanate si nerasarite dupa mai mult de 2 saptamani se poate face un test de rasarire, prin amplasarea lor la intuneric și cat mai ferit de caldura).

In cazul in care nu exista sisteme de control a temperaturii si umiditatii (cele mai intalnite cazuri in sistemul de cultura din Romania), amplasati tavitele sau patul germinativ cu salata semanata in cele mai umbrite si ferite de caldura locuri. De asemenea, substratul semanat cu salata trebuie sa fie complet la intuneric timp de 2-3 zile pana la rasarire si apoi descoperite.

La temperaturi de 7-10°C semintele germineaza si plantele rasar in 6-10 zile de la semanat.

In faza de rozeta cu 5-6 frunze, plantele rezista la temperaturi de -5/-6°C, fara a pieri. In faza de formare a capatanilor, temperaturi de -2 /-3°C pot fi daunatoare.

Temperatura optima de crestere a frunzelor si formare a capatanilor poate fi de 20-22°C, pe vreme insorita si de 15-16°C pe timp noros. In timpul lunilor de iarna, salata se poate dezvolta si la temperaturi de 12-13°C si chiar 7-8°C, in functie de varietatea semanata si de fertilizarile efectuate.

Alegerea varietatilor de salata potrivite pentru sezonul de productie este esentiala.

Cultura de salata creata in solar

Deoarece plantele de salata necesita pe parcursul perioadei de vegetatie conditii diferite de temperatura si lumina, in functie de epoca de infiintare a culturii, amelioratorii fac tot posibilul sa aduca pe piata soiuri care corespund atat cerintelor cultivatorilor cat si ale consumatorilor.

  • Lumina

Salata este o planta de zi scurta. Pentru crestere vegetativa, are nevoie de o intensitate a luminii mai redusa (4-5 mii de lucsi), putand suporta la inceputul vegetatiei chiar umbrirea de scurta durata. In conditii de zi lunga, corelata cu o intensitate mare a luminii, poate forma tulpini florale inainte de a forma capatani normale, in functie de varietatea semanata.

  • Solul

Salata este pretentioasa in ceea ce priveste solul. Prefera soluri mijlocii, bogate in humus si cu valoarea pH-ului de 6-7,2. Salata nu da rezultate bune pe soluri sarace, usoare sau prea grele si nici pe cele acide.

Salata in solar toamna-iarna        
  • Umiditatea

Salata este sensibila la lipsa umiditatii, mai ales in timpul rasaririi si formarii capatanilor, nivelul optim fiind 70-80% din capacitatea de camp a solului pentru apa. Insuficienta umiditatii din sol, insotita de temperaturi ridicate, duce la obținerea de productii mici si chiar aparitia tulpinilor florale. Excesul de umiditate este daunator, deoarece poate duce la imbolnavirea plantelor.

Plantarea salatei verzi in solar

Infiintarea culturilor de salata se realizeaza prin plantare de rasad. Acesta trebuie sa aiba sistemul radicular si 4-6 frunze reale bine dezvoltate.

Pentru informatii privind producerea rasadului, va recomandam articolul “Operatiuni tehnologice la repicarea salatei”.

Fertilizarea culturii de salata
Fertilizarea culturii de salata

Fertilizarea radiculara și foliara intensa in prima parte de dezvoltare a plantelor de salata este o conditie absolut necesara pentru dezvoltarea rapida a unui sistem radicular bogat si puternic, dezvoltarea unei mase vegetative bogate si inducerea cresterii rezistentei naturale la inghet a salatei.

La pregatirea terenului se administreaza Complex Top K pentru fertilizarea de baza, ingrasamant cu macro si microelementele necesare plantelor, in doza de 25-50 kg la 1000 m2. Daca s-a omis aplicarea acestuia la prelucrarea solului, se poate face si fertilizarea ulterioara, prin imprastiere pe sol, urmata de o udare prin aspersie.

Obtine Culturi de Calitate

Invata cum sa faci asta, din ghidul de nutritie si protectie realizat de Marcoser

Afla toate informatiile necesare despre problemele ce pot aparea la culturile horticole, solutiile, precum si produsele utilizate pentru a avea culturi de calitate.


Dupa plantare, pentru dezvoltarea rapida si optima a culturii de salata se pot aplica urmatoarele ingrasaminte:

1. Biorad-20 - este un adaos de materie organica esentiala pentru orice tip de cultura,cu o concentratie ridicata de acizi humici si fulvici de origine vegetala ce activeaza si stimuleaza dezvoltarea radacinilor.Continutul ridicat de acizi humici face ca acest produs sa fie foarte eficient atunci cand este aplicat pe soluri cu probleme de blocare a nutrientilor, determinand afanarea solului in acelasi timp.

  • Asigura materie organica pentru toate tipurile de culturi si imbunatateste structura solului;
  • Stimuleaza dezvoltarea radiculara si creste absorbtia de elemente nutritive la nivelul plantei;
  • Previne bolile cauzate de bacterii si fungi.
  • Se aplica pe tot parcursul ciclului doza de 5-7 L/ha.

2. Sprintene - este cele mai utilizat produs pentru dezvoltarea unui sistem bogat si puternic ramificat al radacinii si de asemenea, are un rol major in reducerea stresurilor provocate de transplantare, frig, inghet, salinitate excesiva etc. Se aplica radicular, cu apa de udare, incepand de la semanare si pana dupa transplantare, in doze de 20 ml/10 l apa pentru obtinerea unei radacini bogate si sanatoase. De asemenea, poate fi aplicat si foliar, prin stropire, in doze de 20 ml/10 l apa, oricand pentru reducerea stresurilor: inghet, transplantare, salinitate etc.

3. SalWax-Ca - este singurul produs de pe piata utilizat pentru reducerea salinitatii solului si ameliorarea efectelor sale asupra plantelor. Salwax-Ca se aplica radicular prin apa de irigare, pentru reducerea toxicitatii solului cauzat de salinitatea prezenta in urma fertilizarilor excesive ale culturilor anterioare. De asemenea, Salwax-Ca are si un puternic efect de BIO-STARTER radicular, efect datorat pe de o parte curatirii solului de toxine ce blocheaza dezvoltarea optima a radacinilor tinere, iar pe de alta parte datorita disponibilizarii si punerii la dispozitia radacinilor a nutrientilor majori si esentiali pentru dezvoltarea radiculara: Calciu (Ca) si Potasiu (K). Dozele recomandate sunt de 300-500 grame/1000 m2 sau in cazuri severe de salinitate excesiva se utilizeaza 1 - 2 kg/1000 m2 pentru o curatare eficienta a solului si un start bun al plantutelor recent transplantate.

4. Green-UP + Agropotasion - reprezinta reteta de succes pentru dezvoltarea rapida a masei vegetative intr-un timp scurt si in conditii extreme de mediu si foarte importanta pentru cresterea rezistentei la inghet a plantelor. Aplicarea foliara, prin stropire, a celor 2 produse se face de 3-5 ori pe ciclu de cultura, cu un timp de pauza intre tratamente de 10-14 zile. Dozele sunt de 75-100 ml/10 l apa Green-Up impreuna cu 150-200 ml/10 l apa Agropotasion.

5. Borocal - produs foliar inovativ pe baza de Calciu și Bor utilizat pentru reducerea deficientelor de Calciu si Bor la culturile de salata si, de asemenea, pentru reducerea semnificativa a stresurilor cauzate de inghet, diferente mari de temperatura zi/noapte etc.  

Protectia culturilor de salata impotriva bolilor si daunatorilor

Salata poate fi atacata de boli fungice (mana, putregaiul cenusiu, putregaiul alb si altele) sau daunatori (trips, musculita alba etc.), motiv pentru care se impune monitorizarea atenta a aparitie primelor simptome.

Pentru depistarea insectelor se pot amplasa capcane colorate (galbene si albastre). Dintre insecticidele omologate pentru cultura de salata amintim Vertimec.

In vederea prevenirii si combaterii bolilor, se pot aplica tratamente foliare cu: Ortiva Top (1 L/ha), Switch 62,5 WG (0,6 kg/ha). Se acorda atentie timpului de pauza de la aplicare si pana la recoltare, avand in vedere ca salata are o perioada de vegetatie mai scurta.

Nu in ultimul rand, este importanta protectia fata de temperaturile extreme si de efectele gerului din timpul iernii asupra culturilor de salata.

Folia microporoasa de tip Agril este absolut necesara pentru o protectie eficienta impotriva inghetului, in conditiile in care nu se utilizeaza incalzirea sau aceasta nu face fata temperaturilor extreme. Aplicarea pe cultura de salata a unui strat de folie agril asigura un plus de 3-5°C fata de cele fara agril, aceste grade facand diferenta intre culturile care rezista la ger si cele compromise din cauza inghetului.

Protejarea culturii de salata cu folie microporoasaInstalarea foliei de mulcire ajuta, de asemenea, la mentinerea unei temperaturi mai ridicate la nivelul solului, precum si la mentinerea umiditatii relative la valori scazute, reducand riscul aparitiei bolilor fungice.

Pentru un plus de temperatura, foliile termice amplasate ca folii “de dublura” aduc un real avantaj pentru culturile de salata, facand o diferenta de 4-5°C intre spatiul protejat si mediul exterior.

Varietati de salata recomandate: Meteore, Shangore, Centore, Oleole, Eliana, Radian si altele.

Tinand cont de aplicarea tehnologiilor mentionate in acest articol, cultura salatei poate deveni una de succes, menita sa aduca venituri in perioadele reci ale anului.

Produse recomandate:


Intra in comunitatea cultivatorilor de legume din Romania!

--
Informatiile oferite sunt recomandari generale, elaborate cu grija, pentru a contribui la dezvoltarea in conditii optime a culturilor. Cu toate acestea, circumstantele locale, conditiile de mediu, gradul de infectie, aplicarile necorespunzatoare ale produselor, greselile tehnologice, pot produce modificari asupra rezultatelor obtinute. Din aceste motive, Marcoser nu isi poate asuma raspunderea pentru eventualele efecte negative din cultura.



Distribuie acest articol!

Articole similare

Recomandari tehnice pentru cultura salatei

Recomandari tehnice pentru cultura salatei

In ultimul timp, cultura de salata castiga tot mai mult teren in Romania. Din pacate, din lipsa aplicariii unor tehnologii moderne si avansate de cultivare a salatei, se inregistreaza pierderi majore, ajungandu-se pana la compromiterea totala a culturii.

Defolierea culturilor de legume

Defolierea culturilor de legume

Defolierea este procedeul de indepartare a frunzelor bazale, la culturile de legume cultivate in solar precum cele de tomate, castraveti, ardei si nu numai.

PREVIUM & BREAK - un mix care asigura uniformitate la inmugurirea si inflorirea pomilor

PREVIUM & BREAK - un mix care asigura uniformitate la inmugurirea si inflorirea pomilor

Produse special create pentru aplicarea foliara la pomii fructiferi avand rolul de a oferi nutrientii necesari unei inmuguriri si infloririi uniforme.

Ridichile de luna. Tehnologia de cultura in spatii protejate

Ridichile de luna. Tehnologia de cultura in spatii protejate

Ridichile sunt specii erbacee anuale, cu perioada scurtă de vegetație până la formarea rădăcinii comestibile.

Tehnologia moderna de cultura a castravetilor extratimpurii

Tehnologia moderna de cultura a castravetilor extratimpurii

Tehnologia moderna de cultura a castravetilor extratimpurii ce se aplica la semanare, repicare, irigare, fertilizare, aplicarea ingrasamintelor

Porumb Zaharat - Cum crestem randamentul culturii

Porumb Zaharat - Cum crestem randamentul culturii

Tehnologia de cultivare a porumbului zaharat (dulce) este un subiect de interes, datorita cererii in crestere pentru acest aliment sanatos si delicios.