Inducerea maririi fructelor si coacerea la tomate

    Pentru obtinerea unei productii ridicate, tomatele necesita anumite valori ale conditiilor de crestere si dezvoltare. Un rol important in obtinerea recoltelor bogate il are si administrarea ingrasamintelor in functie de fazele de dezvoltare ale plantei: faza de rasaduri, plantare-inflorire, dezvoltare vegetativa intensa, recoltare.
    
Pentru faza de dezvoltare a plantei cand fructele sunt legate si se doreste marirea lor, se  recomanda aplicarea ingrasamintelor pe baza de potasiu si calciu. Potasiul este un element indispensabil plantelor pentru buna crestere si dezvoltare. Existenta sa in cantitati corespunzatoare la nivelul plantei determina  dezvoltarea optima iar plantele devin mai viguroase. De asemenea, potasiul mareste puternic capacitatea de aprovizionare a apei la nivel radicular, conducand la fructe de marime mai mare intr-un timp cat mai scurt. Totodata, potasiul mareste dimensiunile fructelor, creste semnificativ precocitatea si imbunatateste calitatea fructelor.

Ingrasamintele de tip NPK ce pot fi administrate sunt:

Solufeed 14:7:28 14:7:28 + Agroxilato K
Soluplant14:14:28 +Agroxilato K

Soluplant 23:7:23 + Agroxilato K

De asemenea, pe tot parcusul acestei perioade, calciul este un element esential care nu trebuie sa lipseasca din planul de fertilizare faziala. O fertilizare corespunzatoare cu calciu, va echilibra procesul de nutritie al plantelor astfel incat sa se beneficieze de o recolta sanatoasa si aspectuoasa.

Produsele pe baza de calciu ce se pot aplica in aceasta faza de dezvoltare sunt:


Alcaplant
Calciamecsi AZOTAT DE CALCIU



Tot in aceasta faza, se poate utiliza o fertilizare cu aplicare foliara, o combinatie formata din:

  Agropotasion + Green-UP + Borocal,

cu scopul de a disponibiliza resursele energetice acumulate in planta si distribuirea lor catre fructele aflate in faza de dezvoltare maxima.




Faza de dezvoltare maxima a fructelor este urmata de faza de maturare a fructelor si anume coacerea lor.
Pentru faza de inducere a coacerii, se reduce aprovizionarea plantei cu azot si se mareste cantitatea de potasiu. Excesul de azot in aceasta perioada de dezvoltare induce o intarziere a proceselor normale de maturare, astfel ca multe regiuni (in special vasele de transport) isi continua dezvoltarea vegetativa in dauna maturarii, factorii metabolici necesari maturarii si postmaturarii nu se acumuleaza optim, respectivele parti ramanand verzi mult si dupa recoltare. De aceea, in aceasta perioada de dezvoltare trebuie sa predomine ingrasamintele cu potasiu.

 Ingrasamintele recomandate in aceasta faza sunt:

           

Agropotasion     +      PIKALIN

O fertilizare corespunzatoare cu produse pe baza de potasiu ajuta la obtinerea unor fructe cat mai timpurii dar cu o calitate foarte ridicata, exprimata printr-o culoare intensa, concentratie mare de glucide, cantitate mare de factori biologici cum ar fi licopenul, tomatina si vitamina C.


Pentru mai multe detalii sau neclaritati nu ezitati sa ne contactati!


Distribuie acest articol!

Articole similare

Pregatirea pentru plantarea rasadurilor

Pregatirea pentru plantarea rasadurilor

Inainte de plantarea rasadurilor de legume, este necesara efectuarea unor lucrari de pregatire a solarului sau a serei. In acest articol vorbim despre lucrarile tehnologice care se efectueaza pentru a putea planta rasadurile de legume.

Dozarea si aplicarea foliara a produselor de protectie a plantelor

Dozarea si aplicarea foliara a produselor de protectie a plantelor

Dozarea in functie de stadiul culturii este cea mai importanta componenta pentru eficientizarea tratamentelor foliare de combatere a bolilor si a daunatorilor si buruienilor.

Repicarea rasadului de salata verde

Repicarea rasadului de salata verde

Repicarea răsadului de salată este o operațiune tehnologică importantă, prin care se recurge la transplantarea provizorie a răsadului din tăvițele alveolare cu celule mici sau din patul germinativ, în ghivece individuale sau în tăvi alveolare cu celule mari, în vederea asigurării unor condiții optime pentru dezvoltare.

Secretul succesului in legumicultura: hibridul de legume potrivit

Secretul succesului in legumicultura: hibridul de legume potrivit

Selectia hibridului de legume potrivit, este una dintre cele mai importante decizii pe care cultivatorul comercial trebuie sa o ia in fiecare sezon.

Repicarea rasadurilor de legume in ghivece

Repicarea rasadurilor de legume in ghivece

Repicarea rasadurilor de legume este o operatiune importanta si consta in mutarea rasadurilor crescute pe pat germinativ sau in tavite alveolare cu celule mici in pahare individuale rounde sau patrate ori in tavi cu celule mai mari.

Altoirea pepenilor verzi utilizand portaltoi

Altoirea pepenilor verzi utilizand portaltoi

Aplica acum tehnologia de altoire a pepenilor verzi si a pepenilor galbeni cu portaltoi performanti, rezistenti si cu potential mare de productie