Alegerea hibridului de legume potrivit este una dintre cele mai importante decizii pe care cultivatorul comercial trebuie sa o ia in fiecare sezon.
In functie de destinatia culturii, de tipul solului si al climei sau de sortimentele de legume preferate, inainte de a alege un hibrid trebuie sa avem in vedere mai multe aspecte:
- Destinatia culturii (piata, supermarket, procesare si conservare)
- Forma fructelor
- Culoarea fructelor
- Gustul
- Perioada de plantare si perioada de vegetatie
- Perioada de recoltare
- Rezistenta la boli si insecte daunatoare
- Tipul de sol in care se va dezvolta planta
Cuprins:
Recomandari pentru alegerea hibrizilor de legume
Amortizarea costurilor de infiintare a culturii si implicit, profitul, pot constitui, de asemenea, factori importanti in alegerea hibridului.
Incurajam verificarea particularitatilor fiecarui hibrid in parte, inainte de a-l alege pentru a sti daca se potriveste nevoilor dumneavoastra.
Rezistenta la boli si insecte daunatoare, inseamna reducerea consumului de produse pentru protectie, care automat reduce costurile de intretinere si protejeaza mediul inconjurator.
Un hibrid extratimpuriu, poate produce extra doua luni daca se dezvolta intr-un solar cu folie profesionala aditivata corespunzator.
Importanta alegerii hibrizilor de tomate pe care urmeaza sa ii cultivam
Tomatele se cultiva pentru fructele lor care pot fi consumate atat in stare proaspata cat si conservate.
Ca oricare alta specie, pentru realizarea unor productii superioare din punct de vedere calitativ si cantitativ, acestea necesita anumite conditii de mediu optime pentru dezvoltare.
De asemenea, atunci cand alegem sa infiintam o cultura de tomate, trebuie sa tinem cont de cateva aspecte:
- tipul de crestere – determinata, neterminata si semideterminata
- tipul de cultura - culturi in camp, culturi de solar
- perioada plantarii – extratimpurie, timpurie, tarzie
- ciclul de cultura: ciclul 1, ciclul prelungit, ciclul 2
- rezistente si tolerante la boli
Pe langa respectarea tehnologiei de cultura, este foarte importanta si alegerea hibrizilor pe care dorim sa ii cultivam.
De exemplu, pentru cultivarea in solar in ciclul intermediar, hibrizii care au inregistrat rezultate bune sunt:
Vitara F1 – Hibrid de tomate timpurii, cu crestere nedeterminata si rezistenta intermediara la virusul TSWV si toletanta la atacul de Tuta Absoluta.
Plantele sunt viguroase, cu internodii scurte si fructe de dimensiuni mari. Leaga bine la temperaturi scazute, formand fructe de dimensiuni mari (220-250 g), de culoare rosu inchis. Capacitate de transport si pastrare foarte buna.
Ciciu F1 – este un hibrid timpuriu, cu crestere nedeterminata si rezistenta la TSWV, recomandat pentru ciclul 1 de cultura si ciclul prelungit. Fructele sunt uniforme, cu fermitate medie, gust bun, culoare rosu intens.
HB101153 F1 – este un hibrid de tomate roz cu crestere nedeterminata, cu fructe striate. Acest hibrid se evidentiaza prin gustul excelent precum si prin aspectul deosebit. Fructele sunt mari, 220-240 de grame, cu forma asimetrica si foarte striate, de culoare roz.
Pink Sky F1 – este un hibrid de tomate roz, cu crestere nedeterminata, cu fructe mari, 260-280 de grame, de o fermitate deosebita.
Devonet F1 – hibrid extratimpuriu, cu legare foarte buna de la prima pana la ultima inflorescenta, cu fructe uniforme, de culoare rosu inchis, cu greutatea de 180-200 g.
Importanta alegerii hibrizilor de ardei pe care urmeaza sa ii cultivam
Pentru a avea o cultura de ardei care sa ne garanteze succesul, pe langa respectarea tehnologiei de cultura, este foarte importanta alegerea hibrizilor potriviti.
In primul rand alegem semintele conform preferintelor pentru unele varietati: putem alege sa cultivam ardei gras galben, ardei gras rosu, ardei capia, ardei gogosar sau ardei iute.
De asemenea, la alegerea hibrizilor de ardei vom tine cont de:
- tipul de cultura – pentru camp deschis sau pentru solar
- rezistenta la boli – daca solul pe care urmeaza sa se cultive este unul cu anumite probleme, recomandat este sa alegem hibrizi care prezinta un pachet bun de tolerante.
Printre hibrizi de ardei capia care au dat cel mai bun randament se numara:
Pentru cultivare in solar:Valira F1 – este un hibrid de ardei tip kapia, cu rezistenta intermediara la TSWV. Plantele sunt viguroase pretabile pentru ciclul prelungit (cu recoltare din luna iunie pana in noiembrie). Fructele sunt mari, aplatizate, de culoare rosu inchis, iar pulpa este groasa.
Fan F1 – este un hibrid de ardei kapia, timpuriu, recomandat pentru cultivarea in camp. Fructele sunt aplatizate, in doi lobi. Planta este viguroasa, compacta, cu port erect iar foliajul protejeaza fructele impotriva arsurilor solare.
Importanta alegerii hibrizilor de castraveti
Castravetele, una dintre cele mai comune legume plantate in sere si culturi la noi in tara, poate fi cultivata fara probleme langa ridichi, mazare, sfecla, porumb, fasole, morcovi.
Cu totii ne dorim culturi bogate si calitative, de aceea este important sa tinem cont de cateva aspecte inainte de a alege hibridul de castraveti.
Primul lucru de care trebuie sa tinem cont este locul in care hibridul se va dezvolta. Astfel, inainte de a alege un hibrid de castravete trebuie sa ne gandim daca se cultiva in camp sau in spatiu protejat.
In al doilea rand, trebuie sa avem in vedere faptul ca hibridul trebuie sa aiba internodii scurte si sa nu dezvolte multi lastari laterali.
Forma si culoarea fructelor sunt aspecte foarte importante, alegem hibrizi care produc fructe uniforme, de culoare verde inchis.
Totodata, recomandam, ca pentru ciclul 2, dimensiunea fructului sa fie mai mica, astfel incat sa se poata conserva usor (dimensiunea borcanelor de muraturi).
In ceea ce priveste rezistentele hibridului la boli si daunatori, in alegerea noastra vom tine cont de rezistenta la mana, fainare dar si la atacul acarienilor, probleme des intalnite pe ciclul 2 de cultura.
Alte aspecte importante sunt cele legate de productivitatea si calitatea fructelor. Din acest motiv, vom alege hibrizi care au legare foarte buna si dezvolta mai multe fructe la un internod, iar fructele au aspect comercial.
Ultima caracteristica de care trebuie sa tineti cont este cea legata de rezistenta hibridului la schimbarile de temperatura, mai ales variatiile zi-noapte.
Inginerii Marcoser au testat si recomanda, pentru cultivarea in camp dar si solar:Spino F1 - hibrid extratimpuriu, de tip partenocarpic, cu toleranta ridicata la diferiti agenti patogeni, in special fainare. Plantele sunt de vigoare medie, de tip generativ, iar fructele sunt uniforme, de culoare verde inchis, 10–12 cm lungime, cu aspect comercial foarte placut.
Ekol F1 - este un hibrid de castraveti partenocarpic, destinat culturilor din ciclu I si ciclu II din spatii protejate. Ekol F1 prezinta rezistenta ridicata la cladosporioza (Ccu) si rezistenta intermediara la fainare (Px) si virusul mozaicului castravetilor (CMV). Plantele sunt viguroase, cu toleranta ridicata la diferiti agenti patogeni, in special la fainare, fiind astfel foarte potrivit pentru ciclul II de cultura.
COD SV 4097 CV F1 - este un hibrid de castravete timpuriu ce se remarca prin toleranta deosebita la conditiile climatice mai putin favorabile (frig), capacitate deosebita de regenerare dupa conditii de stres si rezistenta ridicata la multiple boli. Plantele sunt viguroase iar fructele sunt drepte, cilindrice si uniforme. Pretabil pentru ciclul 1, ciclul intermediar si ciclul 2 de cultura.
Passion F1 - Hibrid de castravete timpuriu, multifruct, foarte productiv (2-3 fructe la nod), cu toleranta la fainare si la acarieni, cu plante de vigoare medie, recomandat pentru cultivarea pe ambele cicluri de cultura. Fructele sunt de culoare verde inchis, fara dungi albe, iar lungimea acestora este de pana la 12 cm.
Pleasure F1 - hibrid extratimpuriu de castravete cornichon, partenocarpic, de vigoare medie, cu 2- 3 fructe la nod. Fructele sunt de culoare verde inchis, cu lungimea de 12-14 cm, avand calitate foarte buna.
Importanta alegerii hibrizilor de vinete pe care urmeaza sa ii cultivam
De cele mai multe ori, atunci cand alegem un hibrid pentru cultura de vinete, vom tine cont de urmatoarele aspecte: timpurietate, marimea si forma fructelor precum si de culoarea fructelor
De asemenea, vom lua in calcul si tipul de cultura - daca este pentru cultivare in camp deschis sau pentru solar dar si rezistenta la boli - daca solul pe care urmeaza sa se cultive este unul cu anumite probleme, recomandat este sa alegem hibrizi care prezinta un pachet bun de tolerante.
Recomandarile Marcoser pentru hibrizii de vinete sunt urmatoarele:
Pentru cultivarea in solar:Barcelona F1 – hibrid de vinete extratimpuriu, foarte productiv, cu port aerisit, destinat cultivarii in sere si solarii. Fructele acestui hibrid sunt caracterizate prin uniformitate, de culoare negru inchis si greutate de 380-420 grame.
Habana F1 - hibrid de vinete timpuriu, foarte viguros, recomandat pentru cultivarea in spatii protejate in sezonul de primavara- vara. Fructele sunt uniforme, oval-alungite, cu greutatea de 400-430 de grame.
Onyx F1 – un hibrid foarte productiv, recomandat pentru cultivarea in camp. Plantele sunt viguroase, fructele alungite, de culoare negru inchis, lucios, cu o greutate 480-500 de grame.
Importanta alegerii hibrizilor de pepeni
In zilele de vara, pepenele este nelipsit de pe masa romanilor.
Apreciat pentru gustul dulce si bogat dar si pentru efectul racoritor, un hibrid de pepene ales corect poate aduce profit.
Alegerea hibridului de pepeni se face tinand cont de perioada de recoltare dorita/ timpurietate. Totodata, trebuie sa avem in vedere tipul de cultura pe care vrem sa o infiintam - cu rasad altoit sau nealtoit.
Pepenii vin si in diferite forme, rotund oval sau alungit, asadar, si acest aspect trebuie luat in considerare atunci cand alegem hibridul de pepene.
Pentru culturi productive si calitative, inginerii Marcoser recomanda:Roman F1 - hibrid extratimpuriu de pepene verde, cu o perioada de vegetatie de 60-65 de zile si fructe de 8-10 kg (altoit) si 6-8 kg (nealtoit).
Mirto F1 - pepene verde de tip Crimson Sweet cu forma rotunda si culoare verde inchis, cu fructe de 7-9 kg (altoit) si perioada de vegetatie de 60-65 de zile
Pepenii galbeni extratimpurii recomandati de Marcoser sunt:
Akiles F1 - pepene galben timpuriu de tip Cantalup de vigoare medie, adaptat pentru productii in spatii protejate si camp. Fructele au o greutate de 1,2 - 1,5 kg, colorare in verde deschis la exterior si pulpa portocalie cu un gust foarte dulce. Akiles F1 este un pepene ce prezinta rezistenta sporita la Fusarium si fainare.
Dalalh F1 - hibrid de pepene galben cu fructe de forma rotunda, uniforma si textura fina. Acest hibrid de pepene galben se poate cultiva atat in spatii protejate (sere si solarii), cat si in camp, avand perioada de vegetatie este de aproximativ 75 de zile si care are o perioada medie de viata la raft.
Intra in comunitatea cultivatorilor de legume din Romania!
--
Informatiile oferite sunt recomandari generale, elaborate cu grija, pentru a contribui la dezvoltarea in conditii optime a culturilor. Cu toate acestea, circumstantele locale, conditiile de mediu, gradul de infectie, aplicarile necorespunzatoare ale produselor, greselile tehnologice, pot produce modificari asupra rezultatelor obtinute. Din aceste motive, Marcoser nu isi poate asuma raspunderea pentru eventualele efecte negative din cultura.