Omida fructelor este stadiul de larva a unui fluture nocturn, molia Helicoverpa armigera.

Este un daunator deosebit de periculos, fiind o specie polifaga, hranindu-se cu un numar mare de plante gazda.

Molia Helicoverpa armigera

Pagubele sunt provocate de stadiile larvale ale moliei care au o hranire vorace.

In conditiile din tara noastra specia poate avea 2-3 generatii, deoarece stadiul de larva depinde de temperatura cat si de calitatea plantei gazda, avand durata de viata de 24-30 de zile.

Stadiul larvar al omizii fructelor

Acest daunator ataca atat culturile situate in camp, cat si pe cele din sere si solarii si ierneaza ca nimfa in sol, la o adancime  de 7-25 cm. Perioadele de atac asupra culturilor legumicole sunt:

  • Iunie-septembrie, perioada in care atacul larvelor (omizilor) este frecvent;
  • Mai-octombrie, insa doar in anii in care conditiile meteo sunt favorabile.

Ciclul biologic

Depunerea oualor de catre adult are loc in perioada de inflorire a plantelor gazda. Perioada de depunere a oualor dureaza intre 5-24 de zile in functie de conditiile climatice, perioada in care femelele pot depune intre  500-1 000 de oua.

Dezvoltarea din faza de oua pana la adult poate fi mai mica de 30 de zile  in functie de conditiile climatice si sursele de hrana. Depunerea oualor are loc  pe frunza  sau in aparatul floral, de obicei la inceputul noptii, intre orele 21-24.

Omida fructelor - Atac la tomate coapte
Dupa 2-3 zile in functie de temperatura are loc eclozarea. Larvele nou-nascute se hranesc la locul eclozarii, fiid destul de sensibile  tratamente.

Dezvoltarea de la ou la adult include 6 stadii larvale, dupa aceste stadii omida se retrage in sol, unde vor avea loc transformarile in  prepupa, pupa si adult.

Omida fructelor la tomate

Obtine Culturi de Calitate

Invata cum sa faci asta, din ghidul de nutritie si protectie realizat de Marcoser

Afla toate informatiile necesare despre problemele ce pot aparea la culturile horticole, solutiile, precum si produsele utilizate pentru a avea culturi de calitate.


Simptomele atacului omizii

Larvele din stadiul I și a II -lea consuma tesutul si epiderma frunzei, florii, dupa care incepand cu stadiul al III-lea, larvele patrund in fruct, consumand pulpa dar si semintele.

Pe parcursul hranirii, larva elimina la exteriorul organului atacat excremente, ceea ce face usoara identificarea daunatorului.
Omida fructelor in tulpina legumelor 

La speciile din familia Solanaceae (tomate, ardei, vanata) omizile patrund in fruct distrugand pulpa si semintele.

De obicei în urma galeriilor apar diferite ciuperci, ducand la compromiterea intregului fruct.

Omida fructelor la tomate 

Omida fructelor pe floarea de tomate

Cele mai insemnate pagube produse de acest daunator sunt la cultura de tomate, deoarce omizile odata patrunse in fruct sunt greu de combatut, pagubele fiind mari.

Omida fructelor la tomate

Atac al omizii fructelor la ardei

Atac de omida la ardei gras

Omida fructelor la vinete

Controlul si combaterea omizii fructelor

Masuri preventive:

  • Lucrarile solului, araturi adanci, determinand distrugerea pupei care a iernat in sol
  • Combaterea buruienilor, deoarece asa le eliminam sursa de hrana a larvelor si daunatorilor
  • Cultivarea de plante capcana (bumbac, in, ricin, naut, porumb) semanate inaintea infiintarii culturii pentru a atrage fluturii sa depuna ponta, dupa care eliminam plantele
  • Efectuarea tratamentelor imediat dupa eclozare, atunci cand larvele pentru a se hrani necesita un efort energetic foarte mare
  • Utilizarea plaselor antiinsecte, pentru a limita patrunderea moliei in sere/solarii
  • Aplicarea agronutrientului Borocal care creeaza un strat protector, intre planta si daunator
  • Borocal - este un fertilizant foliar utilizat in legumicultura pentru corectarea deficientilor de calciu, bor, magneziu si, de asemenea, pentru cresterea calitatii legumelor.
O metoda de prevenire ar fi folosirea capcanelor negre care ne permite monitorizarea continua a culturii.

Produse recomandate:


Masuri curative:

Pentru combaterea acestui daunator este esential sa aplicam preventive urmatoarele produse, atunci cand 50% din flori de la primul etaj au inflorit:

  • Belthirul - insecticid natural si nepoluant, fara timp de pauza pentru combaterea omizilor defoliatoare din culturile de legume si vita de vie.
  • Coragen - actioneaza rapid si eficient asupra oualor, larvelor si adultilor. Dupa aplicarea produsului daunatorii nu se mai hranesc.
  • Affirm - este un insecticid derivat din natura care combate un numar mare de Lepidoptere(omizi, molii, viermi etc), rezistent la ploaie, oferind protectie de durata.
  • Alverde - actioneaza asupra sistemului nervors al insectelor, determinand initial o parazitie, urmata apoi la un interval de cateva ore, de moartea acestea.
  • Mavrik 2F - un insecticid care actioneaza asupra organelor tinta atat prin contact cat si prin ingestie, avand un efecte rezidual de lunga durata.

Intra in comunitatea cultivatorilor de legume din Romania!



Distribuie acest articol!

Cele mai frecvente întrebări (FAQ)

Larvele din stadiul I și a II -lea consuma tesutul si epiderma frunzei, florii, dupa care incepand cu stadiul al III-lea, larvele patrund in fruct, consumand pulpa dar si semintele.

Da. Cele mai insemnate pagube produse de acest daunator sunt la cultura de tomate, deoarce omidele odata patrunse in fruct sunt greu de combatut, pagubele fiind mari.

Articole similare

Arsurile solare la culturile horticole. Metode eficiente de prevenire

Arsurile solare la culturile horticole. Metode eficiente de prevenire

Arsurile solare la culturile horticole, pot crea pagube economice semnificative si in acelasi timp si un stres suplimentar plantelor. Metode eficiente de prevenire

Mana tomatelor - Phytophthora infestans

Mana tomatelor - Phytophthora infestans

Mana tomatelor este una dintre cele mai frecvente si daunatoare boli ce apare la cultura de tomate, cauzata de ciuperca Phytophthora infestans (Mont) de By.

Musculita alba - Control si combatere

Musculita alba - Control si combatere

Musculita alba este un daunator caracteristic culturilor crescute in sera si solar. Provoaca pagube numeroase plantelor si transmite virusi

Mana castravetilor - Pseudoperonospora cubensis

Mana castravetilor - Pseudoperonospora cubensis

Mana castravetilor este o boala intalnita frecvent atat la culturile din sere si solarii cat si la cele din camp, producand pagube insemnate.

Patarea si basicarea fructelor

Patarea si basicarea fructelor

Patarea si basicarea fructelor provoaca pagube majore atat la tomate, cat si la ardei, cultura unde boala se manifesta cu o severitate mai ridicata.

Putregaiul cenusiu la legume - Botrytis cinerea

Putregaiul cenusiu la legume - Botrytis cinerea

Putregaiul cenusiu sau mucegaiul cenusiu al legumelor este o boala provocata de fungul necrotrofic Botrytis Cinerea, care are peste 250 de plante gazda, practic ataca toate culturile horticole importante.