Mana castravetilor este produsa de Pseudoperonospora cubensis, agentul patogen care infecteaza majoritatea speciilor din familia cucurbitaceae (castraveti, dovleac, dovlecel si pepene verde), afectand atat culturile din camp cat si cele din spatii protejate.

Acest patogen este foarte agresiv in conditii de umiditate crescuta si temperaturi scazute.

Boala este o problema anuala de sezon tarziu la dovlecel si dovleac, cu toate acestea, in ultimii ani a devenit una dintre cele mai importante boli la cultura de castraveti.

Mana este o boala extrem de distructiva afectand frunzele castravetilor insa s-a observat formarea sporangioforilor si pe alte organe ale plantelor.

Pagubele provocate sunt atat calitative (fructe deformate) cat si cantitativ (productie scazuta).


Atac de mana la cultura de castravete

Cum recunoastem mana la castraveti?

Agentul patogen provoaca leziuni clorotice unghiulare pe frunzis. Leziunile apar in forma unghiulara deoarece sunt legate de venele frunzei. Simptomele apar la 4 pana la 12 zile de la infectare.

Planta  gazda se poate infecta in toate fazele de dezvoltare, insa pe frunzele tinere, in dezvoltare, simptomele bolii sunt foarte rare.

Conditiile de umiditate si anume picaturile de roua dimineata devreme provoaca:

  • Pe partea superioara, pe zonele umezite de roua, pete verzi-galbui, care apoi devin galbene, limitate de nervuri. Pe masura ce infectia evolueaza, leziunile clorotice se maresc, devin necrotice din cauza aerului uscat si fierbinte
Mana la castraveti pe partea superioara a frunzei
  • Pe partea inferioara se observa o crestere fungica, de culoare brun-cenusiu pana la negru purpuriu, aceasta este sporularea agentului patogen.
Mana la castraveti pe partea inferioara a frunzei

Leziunile sunt restrictionate de catre vasele de transport si astfel, la castraveti, capata un aspect unghiular foarte usor de recunoscut pe frunza. Din cauza rapiditatii cu care progreseaza cultura arata ca si cum ar fi parjolita.

Conditiile de aparitie a manei la castraveti

Agentul patogen prospera in conditii reci si umede, dar se pot descurca bine intr-o gama larga de conditii, cu o temperatura intre 5-280C, dar in acest caz este necesara o lunga perioada de persistenta a apei pe frunze.

Conditiile optime pentru sporulare sunt de 150C cu pana la 2 ore de umiditate prezenta sub forma de roua matinala.

In tesuturi, agentul patogen formeaza oospori, prin care ciuperca se transmite de la un an la altul, oospori, care se fixeaza pe resturile vegetale, insa infectiile pot fi cauzate si de sporii adusi de vant. De exemplu in zonele cu ierni blande, unde pot rezista pe vrejii uscati.

Chiar daca temperaturile ridicate de pe timpul zilei  nu sunt favorabile pentru agentul patogen, temperaturile pe timp de noapte  pot fi foarte potrivite.

Obtine Culturi de Calitate

Invata cum sa faci asta, din ghidul de nutritie si protectie realizat de Marcoser

Afla toate informatiile necesare despre problemele ce pot aparea la culturile horticole, solutiile, precum si produsele utilizate pentru a avea culturi de calitate.



Ciclul biologic

Pseudoperonospora cubensis este un parazit obligatoriu, ceea ce insemna ca necesita tesut gazda viu pentru a supravetui si a se reproduce. El nu poate supravietui in afara gazdei decat cu oospori, forme foarte rare de rezistenta dezvoltate in urma ciclului sexual de inmultire.

Evolutia si severitatea bolii depind de conditiile de umiditate si temperatura; astfel, temperaturile mici pot incetini aparitia simptomelor vizibile, boala dezvoltandu-se asimptomatic.

Perioada de incubare si aparitia primelor simptome vizibile sunt conditionate de temperatura, fotoperioada, concetratia de inocul, durata prezentei apei pe frunze si poate varia intre 4 si 12 zile.

Penetrarea frunzelor are loc prin stomate, apoi se dezvolta in tesuturile foliare, avand mecanisme complexe de hranire, dezvoltare si aparare contra mecanismelor defensive ale plantelor.
Conidiile (sporii produsi asexuat ) nu supravietuiesc mult timp in conditii normale.

Dupa detasarea de sporangiofori sau cand ajung pe tesuturi necrozate, isi pierd foarte repede viabilitatea si capacitatea de infectare – 24 - 72 de ore. O rata mai mare de supravietuire s-a observat atunci cand cerul este innorat. Principalul mod de supravietuire peste iarna este formarea unor oospori rezistenti.

Metode de control si combatere a manei castravetilor

Masuri preventive

  • Dezinfectia solului
Dezinfectia solului are rol important in combaterea daunatorilor, ciupercilor si buruienilor existente in sol, in acest mod reducandu-se si numarul tratamentelor fitosanitare aplicate culturilor. Pentru dezinfectia solului se poate utiliza Nemasol, un produs cu spectru multiplu de combatere.
  • Rotatia culturilor

De exemplu, daca anul aceste s-a cultivat pe sola respectiva castraveti, conform specialistilor , castravetii ar trebui sa revina pe aceeasi sola dupa trei ani. Urmatoarele legume cultivate ar trebui sa fie fasole, tomate, ardei, varza etc.

  • Folosirea hibrizilor rezistenti/tolerati la mana

Alegerea unor hibrizi rezistenti/toleranti de castravete este una dintre cele mai importante masuri pentru prevenirea manei, dar pe langa alegerea hibrizilor este recomandat sa fie respectate si celelalte masuri de prevenire. Pentru alegerea corecta a hibrizilor, Marcoser ofera consultanta.


  • Distrugerea resturilor vegetale

Daca cultura de castravete este infectata cu Pseudoperonospora cubensis, infectia se poate transmite si la viitoarele culturi prin oosporii prezenti pe resturile vegetale.

Chiar daca ciuperca are nevoie de tesut viu pentru a se dezvolta, pot fi cazuri in care sporii de rezistenta raman viabili pe tesuturile uscate, pana gasesc din nou conditiile optime pentru a germina.

Atac de mana la cultura de castraveti
  • Aplicarea ingrasamintelor speciale, cu rol important in prevenirea bolii: Codicobre, Magnific Cu-Plus, Fitokontrol
Codicobre -un produs  care are in compozitia sa, cupru solubil in apa 5,6%, care are rolul de a preveni si corecta simptomele cauzate de deficientele de cupru si de a imbunatati sistemele de auto-aparare pentru a preveni atacurile ciupercilor si a bacteriilor in plante.

Magnific Cu-Plus- un produs pe baza de complex de Cupru care are o asimilare buna si manifesta o puternica activitate sistemica, avand rol in imbunatatirea sistemului de autoaparare al plantei si previne atacurile fungice si bacteriene a plantelor.

Fitokontrol-K - cu o concentrație de potasiu solubil în apă de 13%, este un puternic absorbant al umiditatii în exces,ajutand totodata la marirea și calitatea fructelor.

Masuri curative

Produsele recomandate pentru prevenirea si combaterea manei sunt:

Beltanol- Un produs nou si eficent pentru combaterea manei aplicat radicular, un fungicid-bactericid sistemic, care controleaza infestarile produse de ciuperci si bacterii.

Alcupral 50 PU - cu actiune fungicid-bactericida, pe baza de cupru metallic, cu eficienta ridicata in prevenirea si combaterea unora dintre cele mai pagubitoare boli.

Aliette 80 WG - are actiune sistemica si  prezinta o proprietate unica de stimulare a sistemelor de autoaparare a plantelor si nu se dezvolta fenomene de rezistenta.

Folpan 80 WDG - un fungicid de contact cu actiune multi-site specifica mai ales impotriva ciupercilor care provoaca mana, rapanul si monilioza la culturile horticole.

Merpan - fungicid de contact ce contine 80 % captan cu actiune preventiva si curativa pentru un spectru larg de ciuperci fitopatogene.

Previcur Energy - este un fungicid sistemic pentru combaterea bolilor produse de ciupercile Oomycetes de sol si foliare la legume.

Polyram DF - un fungicid pe baza de metiram, avand actiune de  contact el împiedică germinarea sporilor ciupercilor, dar are efecte și as
upra dezvoltării tuburilor germinative

Fertipen C - este un ingrasamant lichid pe baza de hidroxid de cupru, creat pentru a corecta deficientele de cupru la toate tipurile de culturi.

Produse recomandate:



Alaturi de produsele recomandate  pentru prevenirea si combaterea manei, Marcoser recomanda folosirea  fitonutrientului  Agropotasion  cu o concentratie de potasiu care aplicat impreuna cu un pesticid scade rata de fitotoxicitate dar si rația de transpirației în condiții extreme de temperatură.

De asemenea recomandam si utilizarea adjuvantilor Heliosol si Adimel, care au rolul  de a imbunatati eficienta tratamentelor prin uniformizarea suprafetei acoperite si cresterea capacitatii de prenetrare a substantei.

Intra in comunitatea cultivatorilor de legume din Romania!

--
Informatiile oferite sunt recomandari generale, elaborate cu grija, pentru a contribui la dezvoltarea in conditii optime a culturilor. Cu toate acestea, circumstantele locale, conditiile de mediu, gradul de infectie, aplicarile necorespunzatoare ale produselor, greselile tehnologice, pot produce modificari asupra rezultatelor obtinute. Din aceste motive, Marcoser nu isi poate asuma raspunderea pentru eventualele efecte negative din cultura.



Distribuie acest articol!

Cele mai frecvente întrebări (FAQ)

Agentul patogen provoaca leziuni clorotice unghiulare pe frunzis. Leziunile apar in forma unghiulara deoarece sunt legate de venele frunzei. Simptomele apar la 4 pana la 12 zile de la infectare.

Mana castravetilor prospera in conditii reci si umede, dar se descurca bine intr-o gama larga de conditii, cu o temperatura intre 5-280C, dar in acest caz este necesara o lunga perioada de persistenta a apei pe frunze. Conditiile optime pentru sporulare sunt de 150C cu pana la 2 ore de umiditate prezenta sub forma de roua matinala.

Articole similare

Tripsul Californian – Frankliniella occidentalis

Tripsul Californian – Frankliniella occidentalis

Tripsul californian (Frankliniella occidentalis) este unul dintre cei mai periculosi daunatori, producand pagube importante la culturile de legume din spatii protejate mai ales prin faptul ca este vectorul principal de transmitere al virusului petelor de bronz (TSWV).

Fuzarioza la tomate

Fuzarioza la tomate

Fuzarioza este o boala care ataca tomatele si este provocata de Fusarium oxysporium, o ciuperca transmisa de sol ce infecteaza plantele prin radacini.

Nematozii - daunatorii periculosi din culturile de legume

Nematozii - daunatorii periculosi din culturile de legume

Nematozii sunt daunatori periculosi pentru culturile de legume care produc pagube insemnate. Afla care sunt metodele de control si de combatere.

Afidele - paduchii plantelor

Afidele - paduchii plantelor

Afidele (paduchii plantelor) ataca un numar mare de specii de plante printre care si legumele si necesita un plan riguros de control si combatere.

Mana tomatelor - Phytophthora infestans

Mana tomatelor - Phytophthora infestans

Mana tomatelor este una dintre cele mai frecvente si daunatoare boli ce apare la cultura de tomate, cauzata de ciuperca Phytophthora infestans (Mont) de By.

Tuta Absoluta - Metode de control si combatere la tomate

Tuta Absoluta - Metode de control si combatere la tomate

Tuta Absoluta poate duce, in doar cateva zile, la pierderea integrala a culturilor de tomate. Vezi in articolul urmator cum o poti controla si combate