Fierul este unul dintre cele mai importante microelemente cu rol in cresterea si dezvoltarea legumelor.
Acesta este utilizat de plante sub forma de saruri feroase si ferice si influenteaza fotosinteza, fosforilarea oxidativa si metabolismul azotului, catalizeaza biosinteza pigmentilor clorofilieni si carotenoizi.
Simptome ale carentei de fier
Cauze care pot conduce la aparitia carentei de fier:
- prezenta fosforului in exces impiedica buna aprovizionare a plantelor cu fier (raportul optim P/Fe este de 40-50);
- raportul Fe/Mn este considerat a fi o cauza a dereglarilor ce apar in nutritia plantelor; la un continut mare de Mn, apare carenta de fier;
- cresterea nivelului de pH al solului peste 7, conduce la indisponibilizarea fierului pentru plante, astfel ca si in eventualitatea unei bune aprovizionari cu fier, relevate de analizele chimice, acest element devine indisponibil pentru plante.
Combaterea carentei de fier
Pentru a preveni/corecta carentele de fier se pot aplica urmatoarele ingrasaminte foliar:
- AGROXILATO-Fe - un ingrasamant modern cu eficacitate inalta in corectarea deficientelor de fier, recomandat pentru prevenirea si corectarea rapida si eficienta a simptomelor cauzate de lipsa fierului la toate culturile.
- POLIGREEN MIX L - corector multiplu al carentelor, cu rezultate excelente in special in cazul tratamentelor foliare.
- ECONATUR MICROS PLUS - este un ingrasamant hidrosolubil cu densitate mare, special creat pentru aportul de microelemente cum ar fi fier, cupru, zinc, mangan, magneziu, bor si molibden.
Intra in comunitatea cultivatorilor de legume din Romania!
--
Informatiile oferite sunt recomandari generale, elaborate cu grija, pentru a contribui la dezvoltarea in conditii optime a culturilor. Cu toate acestea, circumstantele locale, conditiile de mediu, gradul de infectie, aplicarile necorespunzatoare ale produselor, greselile tehnologice, pot produce modificari asupra rezultatelor obtinute. Din aceste motive, Marcoser nu isi poate asuma raspunderea pentru eventualele efecte negative din cultura.